Kuru Kayısı Tüketim Önerileri

Kuru kayısı ve gün kurusu ile hazırlanabilecek öğünler beslenme rutininizden bir miktar dışarı çıkmanıza ve farklı lezzet deneyimleri yaşamanıza yardımcı olabilir. Yemeklerinize ve salatalarınıza orta düzeyde asidik bir element olarak ekleyebileceğiniz kuru kayısılar hem görüntü hem de besleyiciliği bakımından püf noktanız haline gelebilir.

Biz kimiz? — Biz geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyerek atalarımızdan miras aldığımız haliyle kayısı yetiştiriciliğine devam eden bir aileyiz ve ürünlerimizi online mağazalarımız üzerinden satıyoruz.

ONLINE SİPARİŞ İLETİŞİM

Yazımızda kuru kayısının ne şekilde tüketilebileceği konusunda bazı ipuçlarından; Türk ve Dünya mutfağında kuru kayısının yer aldığı yemeklerden, öğünlerden ve atıştırmalıklardan bahsettik.

Günde kaç adet kuru kayısı tüketilmelidir?

Kuru kayısıdaki mineral, vitaminler ve antioksidanlar kansızlığı önleme, kalp, göz ve kemik sağlığına katkı sunması ve sindirim sistemini düzenleyici rolü bakımından oldukça yararlı etkilere sahiptir. Dilerseniz yazının devamına geçmeden önce buradaki yazımıza göz atabilir ve kuru kayısının sağlığımız açısından yararlarını ele aldığımız detaylı rehberimize ulaşabilirsiniz.

Kuru kayısı, gün kurusu, incir ve erik gibi kurutulmuş meyvelerin atıştırmalık olarak tüketilmesi tercih edilen bir tüketim şeklidir. Ancak her yiyecekte olduğu gibi kuru kayısının da gereğinden fazla tüketilmesi bazı sorunlara sebebiyet verebilmektedir.

Kuru kayısı özellikle su ile birlikte çok fazla tüketildiğinde bağırsak hareketlerini hızlandırmakta ve mikro organizma florasını etkilemektedir. Karın sancılarına ve ishale neden olan bu etkiden kaçınmak için günde en fazla 8 adet kuru kayısı tüketilmelidir. Çocuklarda bu sayı 4 ve bebeklerde ise püre halinde yarım veya bir adet kuru kayısı gerekli olan yararlı etkileri edinmek adına yeterli olacaktır.

Eğer diyetinizden ötürü daha fazla kuru kayısı tüketmek istiyorsanız bunu mutlaka dengeleyecek bir kuruyemiş daha bulmalısınız. Örneğin kayısı çekirdeği (badem) kuru kayısının tersi bir etkiye sahiptir ve birbirlerini dengeleyici özelliktedirler.

Atıştırmalık Tabaklar

Kuru kayısıları doğrudan birer atıştırmalık olarak tüketmeniz tabi ki mümkün fakat bazı püf noktaları ile daha farklı ve lezzetli sunumlar elde edebilirsiniz. Kuru kayısının yanında kayısı çekirdeği, badem, ceviz, fındık ve leblebi gibi ek lezzetler tüketmeyi deneyebilirsiniz. Zengin topraklarımıza yetişen bu yiyecekler birlikte tüketildiğinde çok daha lezzetli hale gelmektedir.

Eğer ilk defa tadacaksanız: Sarı kuru kayısı çok hafif ekşi – mayhoş ama tatlı olan uyumlu ve lezzetli bir üründür. Gün kurusu ise daha olgun kayısılardan elde edildiği için tatlıdır ancak bu tatlılık incire benzer, kişiyi rahatsız edecek bir yoğunluğu yoktur.

Gün kurusu kayısıyı ortadan ikiye yararak arasına ceviz koymayı mutlaka deneyin. Birbirini tamamlayan bu iki lezzet hem besleyici hem de vazgeçemeyeceğiniz bir atıştırmalık olacaktır.

Sarı kuru kayısıları ise kayısının kendi çekirdeği (bademi) ile tüketmeyi bir kez deneyin. Kayısının ana vatanı olan Malatya ve çevre yörelerde çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Kayısı çekirdeklerini fındık gibi kavurmayı da deneyebilirsiniz.

Bu atıştırmalıklar arasında tatlı sayılabilecek bir yöntem daha var. Sarı kuru kayısıları yarısı eriyik haldeki çikolataya batırıp hemen donmaya bırakın. Hem göze hem de damaklara hitap edecek bu tabağı misafirlerinize güvenle sunabilirsiniz.

Besin Takviyesi Olarak

Kuru kayısı besleyiciliğinin yanında lifli bir besindir. Bu lifli yapı size kısa sürede tokluk hissi vereceğinden dolayı zayıflamanıza yardımcı olabilir. Kilonuzu kontrol ederken her zaman doğal ürünleri tercih etmelisiniz.

Sporcular için bilindiği üzere karbonhidrat dengesini kurmak zor ve lezzetli alternatiflerin arandığı bir uğraştır. Şimdi sıkı durun, kuru kayısı tam da aradığınız şey! Hem besin karışımlarınıza ekşi – tatlı bir lezzet katar hem de çizgili kasların çalışmasına yardımcı olan doğal bir potasyum deposudur. Şöyle ki ihtiva ettiği potasyum bakımından muz ile kıyaslandığında 3 kat daha önde çıkmaktadır.

Yemeklerde Kuru Kayısı

Kuru kayısının kullanıldığı yemeklerin başında yahniler ve pilavlar gelmektedir. Bilindiği üzere mezopotamyadan dünya mutfağına yayılmış yahni çeşitleri birçok farklı versiyonda mutfaklarımızda yer edinmiştir.

Güveç de yapılış tarzı Türk mutfak kültürü ile özdeşleşmiş olsa da bir yahni çeşididir ve yine mezopotamyadan doğmuş olan kuru kayısıyı içerisinde ister. Bu durum damak alışkanlığımızdan mıdır yoksa kültürümüzün getirdiği bir arayış mıdır bilinmez ama kuru kayısılar güvecin yoğun alkali tadını dengeleyebilir.

Pilavlarda ise özellikle iç pilavı yapmaya niyetliyseniz küçük küçük doğranmış kuru kayısıları katmayı mutlaka deneyin. Hem pilavınıza renkli bir görsellik katacak hem de öz suyunun verdiği tatlı lezzet tarçın ile birleştiğinde tam onayınızı alacaktır.

Salatalarda Kuru Kayısı

Salatalar besin ihtiyacımızın özellikle vitamin alımının karşılanmasında vazgeçemeyeceğimiz kültürümüzün bir parçasıdır. Kuru kayısının salatalarda kullanımı, sebze salatalarında ve peynir tabaklarında sarı kuru kayısıyı tercih etmeniz hem lezzet hem de görsellik bakımından beklentilerinizi karşılayabilir.

Tatlılarda Kuru Kayısı

Kuru kayısı bilindiği üzere içerisinde 41 çeşit farklı malzeme bulunan aşurelerimize kattığımız bir kuru meyvedir ve toplumsal bağlarımızı güçlendiren bu tatlıda sıklıkla tercih edilir.

Aşurenin yanında kuru kayısılar muhallebi, marmelat, tart, gasefe ve dondurma gibi kuru meyvenin kullanıldığı hemen her tatlıda kullanılmaktadır ancak unutmayın, sarı olan kuru kayısılar kullanıldığında ekşi – tatlı arası bir lezzet katarken, gün kurusu kayısılar yalnızca tatlı bir lezzet sunabilir.