Kuru Kayısı Kalori ve Besin Değerleri

Kuru kayısı kalori ve besin değerleri, içerdiği elementler ve anlamlarını bir araya topladığımız bu yazımızda merak ettiğiniz konulara dair cevapları bulabilirsiniz.

Biz kimiz? — Biz geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyerek atalarımızdan miras aldığımız haliyle kayısı yetiştiriciliğine devam eden bir aileyiz ve ürünlerimizi online mağazalarımız üzerinden satıyoruz.

ONLINE SİPARİŞ İLETİŞİM

Gün kurusu kayısı ve sarı kuru kayısı lezzetlerinin yanında, sağlık için de önemli bir role sahipler. İçeriğindeki bileşik ve elementler insan sağlığı ve bazı hastalıklar için faydalı etkiler oluşturmaktadır.

Besin değerleri ve etkileri nelerdir?

Kuru kayısının esas faydası, içindeki yüksek miktardaki A vitamini, potasyum, kalsiyum ve liften ileri gelmektedir. Yüksek miktarda bulunan bu maddeler dışında yine kuru kayısıdaki etken maddeler astım, yüksek tansiyon, anemi, yüksek ateş gibi rahatsızlıklara faydalıdır.

Kalori 250,0 kcal
Karbonhidrat 50,5 gr
Protein 5,3 gr
Yağ 0,6 gr
Lif 11,2 gr
Kolesterol 0,0 gr
Demir 3,8 mg
Potasyum 1000 mg
* 250 gram (yaklaşık 10 adet) kuru kayısı için ölçülen değerlerdir.

A Vitamini ve Betakaroten

Kuru kayısıda havuçtan daha fazla betakaroten vardır ve bu sayede kuru kayısı tam bir A vitamini deposudur. Betakaroten sayesinde vücutta A vitamini üretimi sentezlenir.

Bu özelliği sayesinde kuru kayısı göz ve cilt sağlığına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken; serbest radikallerin parçalanmasını da sağlayarak kanser ile mücadele de önemli rol oynar.

Potasyum

Potasyumun vücuttaki en temel görevi elektrolit dengesiyle ilgilidir. Kaslar ve sinir sisteminde görev yapan potasyumun eksiklikliğinde de kas ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır.

Kuru kayısı tıpkı A vitamininde olduğu gibi potasyum için de tam bir depodur denebilir. Yüksek oranda içerdiği potasyum ile bir kaç adet kuru kayısı günlük potasyum ihtiyacını karşılamaya rahatlıkla yetebilmektedir.

Kalsiyum

Vücudun kemik, kıkırdak ve diş gibi sert dokularında görev yapan kalsiyum kuru kayısıda bolca bulunur. Günlük olarak kuru kayısı tüketilmesi osteoporoz ve raşitizm gibi kemik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir.

C Vitamini

C vitamini taze kayısıda daha yüksek oranda bulunur. Isıya karşı yapısında bozulma gösteren C vitamini, kuru kayısıda daha düşük orandadır ancak kükürtlenmiş sarı kuru kayısıda gün kurusuna göre çok daha fazla C vitamini mevcuttur. Çünkü sarı kuru kayısı, gün kurusu kadar ısıya maruz kalmamıştır. Vücudun savunma sisteminde görev yapan C Vitamini vücutta depolanamaz bu yüzden günlük olarak alınmalıdır.

Lifler

Lifli gıdalar bilindiği üzere sindirim sisteminin, özellikle de bağırsakların düzenli çalışması için önem arz etmektedir. Ayrıca lifli gıdalar tok hissetmemize yardımcı olurlar.

Modern çağın getirdiği şehir hayatıyla birlikte artık tüketmez olduğumuz lifli gıdalar, son yıllarda sağlıktaki farkındalık sebebiyle tekrar öğünlerimize girmeye başladılar.

Kuru kayısı içerdiği yüksek lif sayesinde diyetisyenlerin reçetelerinde yer alan besinlerden biridir. Sadece diyetisyenler değil, doktorlar da sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara kuru kayısı tavsiye etmektedirler.